Artikel: SOM Professional 2021 afgerond

20 september 2021
De zesde editie van SOM Professional is afgelopen maand afgerond met een live bijeenkomst met de 13 deelnemers in Zeist. Vanwege de maatregelen ter beperking van het Covid-19 virus was de gehele leergang opgedeeld in 12 digitale ochtendsessies met tussentijds huiswerk en intervisiebijeenkomsten. Heel raar om elkaar niet fysiek te ontmoeten, dus gelukkig konden we dat begin september rechttrekken; en natuurlijk ook de traditionele groepsfoto maken.

SOM Professional is de leergang voor gevorderde omgevingsmanagers die hun vaardigheden en kennis willen aanscherpen. We geven de opleiding eenmaal per jaar aan omgevingsprofessionals die reeds een basistraining hebben gevolgd en in de praktijk de nodige kennis hebben opgedaan. Een belangrijke reden voor deelnemers om zich in te schrijven is de behoefte om beter onderbouwd keuzes te maken. Deels vindt men dat zelf belangrijk (‘sterker in de schoenen staan’), deels is het ook om opdrachtgevers of leidinggevenden beter van dienst te zijn.

Ook dit jaar was er weer een diverse groep kandidaten die na een intakegesprek hun leerdoelen formuleerden en verwachtingsvol naar de eerste bijeenkomst uitkeken. Maar door Covid-19 hebben we noodgedwongen de leergang omgebouwd van zes dagen naar 12 ochtenden digitaal onderwijs. Dat was voor iedereen even wennen, maar het is wonderwel gelukt. Door vaker in te zetten op oefeningen en discussies in deelgroepen, bewuster met pauzes en on-screen/off-screen wisselingen om te gaan, sloot het programma beter aan bij de kortere aandachtspanning die digitaal leren (ten opzichte van klassikaal op locatie) nu eenmaal met zich brengt.

Bovendien hebben we voor het eerst bij SOM Professional ons nieuwe Leer Management Systeem ingezet, dat eerder ook al bij SOM Basis werd gebruikt. Dit LMS is ontwikkeld met A New Spring uit Rotterdam. We bieden er steeds meer ondersteuning aan deelnemers mee, zoals filmpjes, huiswerkopgaven, tutorials en naslagmateriaal. Deelname aan de leergang SOM Professional biedt een jaar lang toegang tot het systeem; dus ook na de gevolgde opleiding kan een en ander nog eens worden teruggekeken.

Op 2 september hadden we de deelnemers dan eindelijk fysiek bij elkaar in Zeist. Fijn om iedereen eindelijk te zien en dat gold uiteraard ook voor de deelnemers onderling. Na de uitreiking van de certificaten en de traditionele groepsfoto werd deze zesde editie besloten met een andere traditie, een Indische maaltijd in Mooi Zeist.

De volgende editie van SOM Professional loopt van december 2021 tot mei 2022. Er zijn nog plaatsen beschikbaar. Hier vind je meer info over deze volgende editie en kun je je inschrijven.