nl / en

SOM Professional

Voor wie?

Deze opleiding is ontwikkeld voor en door professionals die een actieve rol hebben bij multi-stakeholderprocessen. Bent u verantwoordelijk voor het omgevingsmanagement van complexe trajecten? Adviseert u het management van uw organisatie over omgevingscommunicatie en stakeholdermanagement? Of over de strategische belangenbehartiging van uw organisatie richting politiek, overheid en maatschappelijke omgeving? Dan biedt deze 6-daagse opleiding u de verdieping die daarvoor nodig is.

Om aan deze opleiding deel te nemen moet u de afgelopen drie jaar aantoonbaar een Basistraining SOM hebben gevolgd. Twijfelt u of u de juiste basis (nog) heeft, neem dan contact met ons op. Wij vinden altijd een goede oplossing!

Inhoud

Na vier succesvolle edities werken wij momenteel een vernieuwd programma uit, met daarin aandacht voor onder andere:

 • Verdieping van Mutual Gains gedachtegoed en versterken van SOM-vaardigheden
 • Bouwen aan vertrouwen en duurzame relaties met stakeholders
 • Ontwerpen van een effectieve omgevingsstrategie, met een rijk palet aan strategische interventies
 • Werken met de nieuwe Omgevingswet
 • Het kunnen faciliteren van een multi-stakeholderproces
 • Het ontwikkelen van bestuurlijke sensitiviteit
 • Professionaliseren van belangenmanagement in de eigen organisatie
 • Persoonlijk leiderschap
 • Het toepassen van SOM voor uw eigen casuïstiek en in andere contexten

De opleiding wordt verzorgd door Marc Wesselink en Hans van Zijst. Tijdens de opleiding worden gastmodules gegeven door docenten en professionals die behoren tot de top van hun vakgebied, bijvoorbeeld politiek-bestuurlijke besluitvorming, verandermanagement en issuemanagement.

Kosten en inschrijving

De 6-daagse opleiding SOM Professional is opgedeeld in twee blokken van twee dagen met avondprogramma en overnachting, een losse dag en een afsluitende dag met eindpresentaties van alle deelnemers. Tussen de trainingsdagen organiseert u zelf intervisie met andere deelnemers, desgewenst met begeleiding van een van onze SOM-experts.

De data van de eerstvolgende leergang zijn als volgt:

 • 4 februari 2021
 • 10 en 11 maart 2021
 • 14 en 15 april 2021
 • 20 mei 2021

De brochure van SOM Professional tref je hier aan. Ben je geïnteresseerd, neem dan contact met ons op.

De kosten voor de 6-daagse opleiding bedragen € 5.850,- excl. BTW. Kosten voor overnachtingen, maaltijden en materialen zijn hierbij inbegrepen.

Deelnemers leergang 2018-2019

 

 

Ben je geïnteresseerd of wil je je aanmelden, neem dan contact met ons op.

Reacties van deelnemers aan SOM Professional: 

“SOM Professional heeft mij een uitgebreide toolkit gegeven die ik direct kan toepassen in mijn dagelijkse praktijk. Wat is de ambitie van het omgevingsmanagement, hoe maak ik een issue- en stakeholderanalyse, hoe herstel je vertrouwen, welke afspraken moeten aan de voorkant duidelijk zijn, wat is joint fact finding? Veel geleerd om in mijn organisatie bij te kunnen dragen aan een zorgvuldige belangenafweging in transparante en open besluitvormingsprocessen.”

“Wat ik erg goed vind aan deze opleiding is dat je niet alleen leert denken en werken vanuit het Mutual Gains gedachtegoed maar dat je ook zoveel leert over jezelf als mens en als gesprekspartner. Oprechte aandacht en verwondering voor je partners.”

“Je kunt SOM al toepassen in je werk, masterclasses hebben gevolgd of artikelen hebben gelezen. Maar door deze opleiding gaat het SOM-gedachtegoed écht beklijven en doe je enorm veel nieuwe inzichten op. Hierdoor groei je zelf en daardoor ook het team en de organisatie.”