Handboek Strategisch OmgevingsManagement

Handboek Strategisch OmgevingsManagement
Het Handboek Strategisch OmgevingsManagement (Marc Wesselink en Ronald Paul; Kluwer, 2010) beschrijft de SOM-methode. Het is het standaardwerk voor de omgevingsmanager in Nederland. In het handboek wordt aan de hand van de casus Maasvlakte 2 uitgebreid ingegaan op theorie en praktijk van SOM.

Samenvatting

Het is dikwijls in de krant te lezen: projecten lopen vertraging op omdat er niet of nauwelijks rekening is gehouden met de reacties en invloed van belanghebbenden. Maatschappelijk resultaat gaat in deze processen verloren door onprofessioneel onderhandelen over conflicterende belangen. En niet alleen vertraging is een vervelend vervolg, het zorgt vaak ook voor extra kosten. Het 'Handboek Strategisch OmgevingsManagement' (SOM) laat zien dat het anders kan. Het boek biedt een innovatieve en proactieve aanpak die niet alleen conflicten voorkomt of oplost, maar ook de basis legt voor een duurzame dialoog en relatie met de omgeving.

Na het voorwoord van Wessel Ganzevoort komen betrokkenen aan het woord die vanuit verschillende invalshoeken hun ervaringen delen. Zo word je deelgenoot gemaakt van de dilemma's, afwegingen, lastige gesprekken en de voortschrijdende inzichten. Het 'Handboek Strategisch OmgevingsManagement' is daarmee een must voor iedereen die te maken heeft met proces- en projectmanagement, of je nu betrokken bent bij een klein of groot project. In het boek tref je bovendien een casus aan over de aanleg van Maasvlakte 2. Deze casus vormt een heldere illustratie van de SOM-methodiek en levert het bewijs dat geen project te groot of te complex is om deze aanpak toe te passen.
Boek kopen