nl / en

Boeken en publicaties SOM en MGA

Boekcover Handboek Strategisch OmgevingsManagement

Handboek Strategisch OmgevingsManagement

Het Handboek Strategisch OmgevingsManagement (Marc Wesselink en Ronald Paul; Kluwer, 2010) beschrijft de SOM-methode. Het is het standaardwerk voor de omgevingsmanager in Nederland. In het handboek wordt aan de hand van de casus Maasvlakte 2 uitgebreid ingegaan op theorie en praktijk van SOM.

Boek aanschaffen

Canvas Omgevingsmanagement

Met het Canvas Omgevingsmanagement (Thijs Kraassenberg, Johanneke de Lint en Roelof Benthem; Kluwer 2017) werk je samen met teamgenoten, collega’s en management aan een professionele start van een omgevingsproces. Zo worden verrassingen en misverstanden voorkomen en wordt de kans op succes aanzienlijk vergroot.

Het boek biedt stappen, voorbeelden en handvatten om zelf in een werksessie een canvas te vullen: het hele omgevingsplan op één overzichtelijke poster.

Boek aanschaffen
Boekcover Verbinden met Vertrouwen

Verbinden met Vertrouwen

Verbinden met Vertrouwen is een hands-on handleiding voor interactieve beleidsvorming in de publieke sector (Nuiver, Reijerkerk, Rookhuizen, Schrijver, Wijffels, van Zijst; van Gorcum, 2008). Het boek geeft een praktische invulling van de stappen die nodig zijn om in samenwerking met de omgeving een verandering in het publieke domein te organiseren. Aan de hand van de fictieve casus Rijnborch wordt concreet aangegeven hoe de stapsgewijze aanpak werkt.

Boek aanschaffen