Op tour met Marc

12 december 2023
“De waarde van weerstand” heette Marc Wesselinks bijdrage aan het Connectcafé op 7 november. In Eindhoven kwamen die avond tal van professionals uit alle geledingen op uitnodiging van het strategisch communicatiebureau Connect bij elkaar om te praten over de vraag: 'Weerstand: doorbreken of omarmen?'. Aan de hand van passages uit zijn nieuwe boek over belangen, vertrouwen, macht en spanning, kwam Marc zowel met theoretische kaders als handelingsperspectief voor de professional.
“Werk vanuit een visie gebaseerd op belangen en vertrouwen”, was zijn pay off in Eindhoven. Dank Connect! Het was een hele geslaagde avond. Voor een impressie van de avond, klik hier!

Dit was niet de enige dag de afgelopen maanden waarin Marc voor en met een divers publiek sprak over de waarde van weerstand, vertrouwen en spanning in de SOM-methode.

Zo sprak Marc tijdens de Waterbouwdag in het Beatrixtheater in Utrecht. Het jaarlijkse evenement, dat wordt georganiseerd door Rijkswaterstaat, de Vereniging van Waterbouwers en het Koninklijk Instituut van Ingenieurs (KIVI), had dit jaar als centrale thema ‘de waterbouwer van de toekomst’. Marc sprak voor een zaal vol voornamelijk technisch geschoolde mensen over het belang van het omarmen van weerstand en complexiteit, het zoeken naar belangen achter standpunten, en het inspelen op het eigen belang van stakeholders om zo een breed gedragen oplossing te ontwerpen. Alleen zo kunnen problemen en vertragingen in de toekomst worden voorkomen: een mooi perspectief in het thema van het evenement, ‘de waterbouwer van de toekomst’ (lees hier meer).

Ook was Marc te vinden bij verschillende bedrijven om bovenstaande thema’s en SOM 2.0 toe te lichten en te introduceren: bij de Bouwmediators, Infram, en Rainbow Management. Door middel van interactieve presentaties waarin deelnemers ook zelf aan de slag gingen met de stof, wist Marc niet alleen het belang van de thema’s over te brengen, maar ook het belang van SOM als organisatiecompetentie.

Wil je meer weten over SOM en hoe deze werkwijze en visie kan bijdragen aan het omarmen van weerstand en complexiteit en het opbouwen van vertrouwen bij omgevingsgerichte opgaven? Bestel dan hier Marcs Handboek Strategisch OmgevingsManagement 2.0 of neem een kijkje bij ons aanbod aan trainingen.


Foto: Sabine Bison, Bisonder Producties