Artikel: Co-creatie op afstand

04 mei 2020
Plotseling werken we noodgedwongen vanuit huis. Toch is dat met de online mogelijkheden van deze tijd geen reden om stil te zitten, en zo dacht Veiligheidsregio IJsselland er ook over. Zij vroegen ons of we gezamenlijk een omgevingsanalyse met hen konden maken. Dat wilde we wel, maar we weten ook dat omgevingsanalyses het beste resultaat opleveren als we ze visueel maken, als we mensen met verschillende kennis bij elkaar brengen en de analyse laten ontstaan vanuit interactie. We hadden dus software nodig die ons hierbij hielp.

En die vonden we. Met behulp van videoconferencing, SOM SET en MURAL hebben we in twee sessies en een paar uur huiswerk aan een omgevingsanalyse gewerkt. MURAL stelde ons in staat om een brown paper sessie te faciliteren, waarin alle deelnemers hun input konden leveren door digitaal post-its te schrijven en te plakken. De videoconferencing
bood de mogelijkheid om deelnemers in groepjes op te delen, en zo ontstond er voldoende ruimte voor interactie. Eigenlijk niet anders dan in fysieke werksessies.

Na een ordening van de issues en stakeholders in SOM SET, en een weging van de belangen door de deelnemers, waren we klaar voor de tweede sessie. Hierin zijn we de geordende opbrengst uit de eerste sessie vanuit MURAL weer gaan analyseren. Gezamenlijk bepaalden we de prioritaire issues en stakeholders, en gaven we duiding aan de patronen. Aan het einde van de rit hebben we met 16 professionals, die elk vanachter hun eigen computer werkte, een mooi groepsresultaat opgeleverd waarin iedereen zijn of haar eigen bijdrage terug kan zien.

Het is een zeer rijke analyse geworden die een goede basis legt voor het formuleren van een omgevingsstrategie, en geenszins onderdoet voor de analyses die wij anders altijd in workshops maakten. Met de juiste tools kun je dus tot een mooie co-creatie komen, ook vanachter je PC!

Zo denkt onze opdrachtgever Johan Kloppenburg van de Veiligheidsregio IJsselland er gelukkig ook over: “Het uitvoeren van de issue-stakeholderanalyse via videoconferencing was een intensieve en efficiënte manier van samenwerken die ons veel inzicht heeft gegeven. Niemand kon zich tijdens de online workshops verschuilen waardoor er een mooie evenwichtige inbreng vanuit de groep is gekomen. Robin en Jeroen, bedankt voor de prettige, relaxte en professionele samenwerking. En natuurlijk jullie flexibiliteit.”

Interesse in een omgevingsanalyse, een Canvassessie of een andere interactieve sessie? Neem vooral contact met ons op. We bespreken graag de mogelijkheden.

Auteur: Robin Schram