Boekpresentatie Handboek SOM 2.0 goed bezocht!

15 december 2022
Op 29 november verzamelden ruim 100 gasten zich in De Witte Vosch aan de Oudegracht in Utrecht voor de presentatie van het volledig vernieuwde Handboek Strategisch OmgevingsManagement 2.0. Het boek staat vol (401 pagina’s) met concrete handvatten voor het omgaan met tegenstellingen in de complexe omgeving. Met dit boek krijgen omgevingsprofessionals, projectleiders, managers en bestuurders het houvast wat ze nodig hebben.

Marc ging uitgebreid in op het schrijfproces van de afgelopen jaren (“Het boek moest er uit!”), op zoek naar nieuwe inzichten en kennis na twaalf jaar praktische uitvoering van het oorspronkelijke handboek uit 2010. Met de zeven stappen van analyse naar strategie en de tombola van macht en vertrouwen presenteerde hij nieuwe elementen van SOM. Het Handboek SOM 2.0 bevat verder een aantal hoofdstukken over bouwstenen die in het vorige boek nog ontbraken, namelijk leiderschap, vaardigheden en verankering van SOM in organisaties (“want SOM is een organisatiecompetentie”).

In enkele workshops gingen Marc’s collega’s binnen WesselinkVanZijst in op de belangrijkste wijzigingen in het nieuwe boek. Hier passeerden onder meer de nieuwe SOM-cirkel (met 10 stappen en 7 lussen) en het leiderschapsroer de revue. Voor de liefhebbers signeerde Marc zijn nieuwe pennenvrucht. Menigeen vertrok dan ook met een persoonlijke boodschap de koude buitenlucht in.

Voor een korte filmimpressie van het evenement klik hier.

Foto- en videocredits: Laura de With