Boekpresentatie Handboek SOM 2.0

30 november 2022
Tijd om aan de slag te gaan

Op dinsdag 29 november vond de officiële boekpresentatie van Handboek SOM 2.0 plaats in het centrum van Utrecht. Voor zo’n honderd aanwezigen werd het eerste exemplaar uitgereikt, waren er woorden van dank en heuse signeersessies. Naast de formaliteiten was er uiteraard ruimte voor de inhoud, want met bijna 400 pagina’s biedt het boek boordevol aanknopingspunten om maatschappelijk opgaven aan te pakken.

In het grachtenpand van De Witte Vosch vertelde Marc Wesselink over het ontstaan van het boek. Hoewel in 2018 de eerste schetsen op papier kwamen, was Marc in zijn hoofd al bezig met deel 2 direct na het uitkomen van het originele Handboek SOM in 2010. Hij zag zelf aanleiding in de ontwikkelingen in de samenleving: “Tijdens het schrijven was de drijfveer dat ik zie dat de maatschappelijke opgaven steeds groter worden en dat we te veel tijd en geld besteden aan het oplossen ervan. Daar wil ik een positieve bijdrage aan leveren.”

Samen met collega's, vakgenoten, vrienden en familie werd het boek steeds scherper, bondiger en meer afgebakend. Marc: “We hebben met het team op de hei gezeten, waar de centrale vraag was: ''Wat wil je nou precies zeggen Marc?"' Dat heeft enorm geholpen.” Nu het boek officieel uit is, hoopt Marc vooral dat het veel gebruikt en gedeeld wordt. "Ik hoop echt dat mensen het oppakken, ermee spelen en aan de slag gaan.”

Na de bedankjes aan iedereen die aan het boek bijgedragen heeft, was het tijd voor enkele workshops. Zo waren er sessies over het aangepaste SOM-model, de verankering van SOM in de organisatie en de tombola van macht en vertrouwen. De middag werd afgesloten met een netwerkborrel en voor de echte liefhebbers signeerde Marc hun boek.

Meer weten over het boek of bestellen? Ga naar
www.wesselinkvanzijst.nl/handboeksom2