nl / en

Opleiding SOM Professional

De 9-daagse opleiding SOM Professional is bedoeld voor omgevingsmanagers met minimaal 5 jaar ervaring die het omgevingsbewustzijn van zichzelf en hun teams willen versterken en effectiever willen worden in hun aanpak bij het voorkomen en oplossen van conflicten en het herstellen / bouwen van vertrouwen.

Bent u verantwoordelijk voor het omgevingsmanagement van complexe trajecten? En zoekt u naar nadere onderbouwing van uw aanpak? In de afgelopen 10 jaar heeft het SOM-gedachtegoed zich bewezen. De inzichten uit die jaren, alsmede de ontwikkelde strategieën en tools, maken deel uit van de opleiding.

SOM Professional biedt daarmee de unieke combinatie van theoretische diepgang en concrete toepassing van Mutual Gains en Strategisch OmgevingsManagement (SOM) in nationale en internationale projecten. Deelnemers leren bouwen aan duurzame relaties met de stakeholders om zo de License to Grow daadwerkelijk te verdienen. Ofwel, de dubbele doelstelling van SOM die bij de realisatie van Maasvlakte 2 en tal van andere projecten zo succesvol is gebleken.

De opleiding biedt verdieping en uitdaging aan medewerkers met bewezen SOM-talent, die zelfstandig het omgevingsmanagement en de belangenbehartiging van complexe SOM-trajecten op zich kunnen nemen en een rol willen spelen bij het vormgeven van professioneel belangenmanagement binnen de organisatie. Zij zijn in staat dilemma’s en andere complexe vraagstukken op te lossen en een omgevingsteam of projectteam aan te sturen en te coachen.

Docenten

De opleiding wordt verzorgd door Marc Wesselink en Hans van Zijst (WesselinkVanZijst). Tijdens de opleiding worden gastmodules gegeven door docenten en professionals die behoren tot de top van hun vakgebied op onder andere politiek-bestuurlijke besluitvorming en issuemanagement.

Kosten en inschrijving

De vierde leergang van de opleiding start in mei 2018 en loopt door tot en met februari 2019. De inschrijving sluit op 30 maart 2018, of eerder als het maximum aantal deelnemers is bereikt. De kosten van de 9-daagse opleiding  bedragen EUR. 7.950,00 (excl. 21% BTW). Hierbij zijn verblijfkosten en maaltijden bij inbegrepen.

Meer weten?

Als u meer wilt weten over de opleiding SOM Professional en/of de brochure wilt ontvangen, kunt u contact opnemen met Janneke Eberson via 030 6913889.

 Deelnemers leergang 2017

Reacties van deelnemers aan SOM Professional: 

“SOM Professional heeft mij een uitgebreide toolkit gegeven die ik direct kan toepassen in mijn dagelijkse praktijk. Wat is de ambitie van het omgevingsmanagement, hoe maak ik een issue- en stakeholderanalyse, hoe herstel je vertrouwen, welke afspraken moeten aan de voorkant duidelijk zijn, wat is joint fact finding? Veel geleerd om in mijn organisatie bij te kunnen dragen aan een zorgvuldige belangenafweging in transparante en open besluitvormingsprocessen.”

Suzanne Plugge, Ministerie van I&W

“Wat ik erg goed vind aan deze opleiding is dat je niet alleen leert denken en werken vanuit het Mutual Gains gedachtegoed maar dat je ook zoveel leert over jezelf als mens en als gesprekspartner. Oprechte aandacht en verwondering voor je partners.”

Eefje van Gorp, TenneT

“Je kunt SOM al toepassen in je werk, masterclasses hebben gevolgd of artikelen hebben gelezen. Maar door deze opleiding gaat het SOM-gedachtegoed écht beklijven en doe je enorm veel nieuwe inzichten op. Hierdoor groei je zelf en daardoor ook het team en de organisatie.”

  Anouska Hoogendoorn, Havenbedrijf Rotterdam

“Top Faculty, het beste
dat er te krijgen is!”

Age Yska,  Gasunie

“Je kunt de SOM aanpak (Strategisch Omgevings Management) echt doorleven met deze opleiding.” 

Lida Rietveld, Stedin